5+ места, които да посетите в Банско

12/23/2018 By Блог Comments Off

През последните години Банско се превърна в зимната ТОП дестинация в България. И това не е случайно!Банско е сгушен в полите на Пирин и разкрива невероятна гледка към планините от почти всяко свое кътче. Уютните заведения, оживените малки улички, спокойствието и чистият въздух опияняват всеки, който посещава малкото градче. Независимо през кой сезон вие смятате да посетите Банско, има няколко места, които наистина си заслужават!

Църква Света Троица и къща-музей Неофит Рилски

До построяването на храм-паметника Александър Невски, църквата, символ на Банско, е била най-голямата в страната. Построена е през 30-те години на 19ти век с местни дарения, а няколко години по-късно е издигната и внушителната камбанария.

Къщата-музей Неофит Рилски пък е разположена точно до църквата и е роден дом на българския възрожденец.

Централните улички

Магията на Банско се усеща именно по малките калдаръмени улички на градчето. Разходете се задължително с фотоапарат, защото не знаете зад кой завой ще се открие чудна гледка към планината! 🙂

Връх Вихрен и Байкушевата Мура

Ако посещавате Банско през лятото, качването на връх Вихрен си е почти задължително! Първенецът на Пирин отстъпва само с 11м. на първенеца на Балканите  – Мусала. Изкачването започва от Хижа Вихрен, до която може да стигнете с автомобил.

Малко преди хижата в дясно от пътя не пропускайте Байкушевата Мура – най-старото иглолистно дърво в България. Възрастта му е над 1300 години.

Пирин Голф

Ако сте почитатели на този спорт, съвсем наблизо се намира един от най-големите комплекси в страната.

Безименният град и водопад Свети Никола

Между Банско и Добринище се намира не отдавна открития „Безименен град“ – древно селищно образуване на повече от 3500г. Разходката до руините минава през стръмно изкачваща се пътека, но усещането да се разходиш на това място е уникално.

В неговото подножие пък е сгушен водопадът Свети Никола. Малкият водопад е закътан, но определено е изключително живописен!