Съвети за начинаещи скиори

12/23/2018 By Блог Comments Off

Едва ли има някой, който да не въздиша по приключението, наречено ски. Адреналинът, красивите гледки, и усещането, с което те зарежда този спорт, със сигурност е несравнимо. Ако сте начинаещи и първата ви ски ваканция предстои, вижте няколко практически съвета…Съвет 1 – екипировка

Екипировката е нещо много важно. Никога не подценявайте планината. Правилното облекло е нещо, което може да ви предпази от сериозни травми и наранявания. Със сигурност не карайте ски с кожено яке или дънки – това е зимен спорт! Снабдете се със следните неща:

  • ски панталон
  • поларена връхна дреха
  • ски яке – непромокаема и дишаща материя
  • термо ски чорапи
  • ръкавици с мембрана
  • ски маска
  • каска за ски

Съветът ни е, ако рядко ходите в планината и не смятате да карате често ски, да не инвестирате много пари в екипировка (по традиция специализираната екипировка за всеки спорт е скъпа). За щастие на пазара вече има доста марки, които да предложат бюджетни и ефективни решения за начинаещи скиори.

Не случайно пропуснахме ски обувките. Те всъщност са най-важното от екипировката, но тук трябва да решите колко пъти ще карате ски. Ако ваканцията ви ще е по-дълга, по-добре е да си купите ски обувки, които задължително да мерите и да сте уверени, че ви пасват. Ако просто ще пробвате, ски обувките могат да се наемат.

Ако сте абсолютно начинаещи, по-добрият вариант е да си наемете ски, за да изпробвате самото изживяване. Разбира се, винаги може да си купите, но като цяло съветът ни е докато не сте напълно наясно със своя стил на каране, да не инвестирате сериозни средства в ски и ски автомати. Абсолютно същото важи за щеките – те са просто консуматив.

Ако трябва да обобщим, най-важно е да не подценявате своята ски екипировка, защото тя може да ви предпази от евентуални злополуки или измръзване.

Съвет 2 – Зимните спортове не свършват със ските

Със сигурност първите опити няма да са много сполучливи. Но това не трябва да разваля почивката ви! Все пак сте на зимен курорт, а там забавленията са не по-малко от на летните курорти. Приятна компания, топъл чай, греяно вино са все неща, които ще повдигнат духа ви. А и с всяко каране ще ставате по-добри!

Съвет 3 – Запознайте се с правилата за безопасност

Може би това трябваше да бъде съвет №1… Все пак, най-важното, което да запомните тук, е да карате според възможностите си! Отнасяйте се с уважение и внимание към останалите хора на пистата и не забравяйте, че вие трябва да пазите всички пред вас.

Съвет 4 – С респект към планината

Както може да е приятна, топла и спокойна, планината често показва характера си рязко и непридвидимо. Не излизайте от обозначените зони, особено, ако времето е по-меко, а снегът – пресен. Запознавайте се от рано с прогнозата за времето. Като важна част от планината, ски спортовете са нещо, към което да се отнасяте също с респект. Ако не сте убедени как точно се случват нещата, по-добре се доверете на специалист по ски каране, който ще ви научи на основните тънкости и правила, с които наистина ще се наслаждавате на своята ски ваканция!

Съвет 5 – Перфектната дестинация?

Изборът на локация за вашата ски ваканция определено е доста важен. Комплекс Свети Иван Ски е разположен в подножието на Пирин и в непосредствена близост до град Банско – район, който се слави с едни от най-добрите ски писти на Балканите. Освен приятни обзаведени апартаменти, в които ще се чувствате като у дома си, комплексът разкрива чудесна гледка, има собствен ресторант и осигурява възможност за транспорт от и до началната станция на ски лифта.